Een zachte contactlens is een flexibele, zuurstofdoorlatende lens, die een comfortabele oplossing kan bieden aan de drager.

De zachte contactlens  is verkrijgbaar in diverse varianten. U kunt kiezen voor wegwerplenzen of echte maatwerklenzen, die natuurlijk langer meegaan.  Je herkent een zachte lens omdat je die als het ware kunt buigen en aan de enigszins gekrulde randen. Bij het dragen neemt de lens gemakkelijk de ronding van het oog aan en ze passen zich op een natuurlijke manier aan de vorm van het oog aan. U voelt ze ook bijna niet zitten omdat ze minder bewegen dan de ‘harde’ (vormstabiele) lenzen. Het onderhoud van zachte lenzen moet heel nauwkeurig gebeuren. De meest gebruikte zachte lenzen worden relatief snel vervangen om vervuiling tegen te gaan. Veelal door middel van een maandsysteem. Er zijn ook soorten die een paar maanden mee gaan, maar andere typen moeten elke twee weken of zelfs elke dag vervangen worden. Dat is afhankelijk van het soort lenzen dat geschikt voor u is en waar u samen met onze contactlensspecialist voor kiest.  Zachte lenzen zijn over het algemeen wat groter dan vormvaste en bewegen iets minder op het oog. Daardoor kan er ook geen stof onder komen, wat met vormvaste lenzen een enkele keer wel eens gebeurt. Mede hierom zijn zachte lenzen bij uitstek geschikt om te dragen bij sporten. Zelfs bij contactsporten kunnen zachte lenzen zonder problemen worden gedragen.


Pas op! Op de afdeling oogheelkunde worden nogal eens hoornvlies problemen bij met name zachte contactlenzen gezien. Nonchalance en gebrek aan hygiëne zijn vaak de oorzaak. Maar besef ook dat contactlensdragers gewend zijn om iets in het oog te hebben. De gevoeligheid van het hoornvlies neemt af en daardoor heeft de contactlensgebruiker  later dan een niet gebruiker hinder van een beginnende ontsteking of beschadiging. Er zal dus pas  in een later stadium hulp gezocht worden voor een hoornvlies probleem. Omdát ze zo comfortabel zijn wordt ook wel eens vergeten om ze uit te doen. Er zijn zelfs zgn. extended wear contactlenzen te koop,  die men dus een week lang dag en nacht zou kunnen dragen. Onze vraag is dan steevast: ”doet u dat ook met uw ondergoed?” Wij verkopen die risicovolle extended-wear lenzen dan ook niet. Hygiëne is van het grootste belang! Een kind dat niet netjes is op zichzelf, de kamer niet opruimt of nagels bijt is waarschijnlijk geen goede kandidaat. En ook volwassenen moeten zorgvuldig met contactlenzen omgaan. Als u onze adviezen volgt verkleint u het risico op oogproblemen. En mochten er toch plotse problemen zijn, dan wordt u bij ons snel op de juiste manier geholpen.

Vraag onze contactlensspecialisten naar uw optimale lensoplossing.

Er zijn door NKL een paar instructiefilmpjes gemaakt voor zachte contactlens gebruik.

https://youtu.be/Y-BLtVX6zos

https://youtu.be/LYSXfLGqpNo

https://youtu.be/yWHLOWZ6fGE


Multifocale zachte lenzen, dé oplossing voor dichtbij en veraf.

Als je ouder wordt neemt ons accommodatievermogen af en boven de  45 wordt het over het algemeen moeilijker om zonder hulpmiddelen nabij te zien. Je kijkt TV of bladert in de krant en uw ogen worden vermoeid. Multifocale zachte lenzen zijn hiervoor een perfecte oplossing. Of u nu in de auto zit of achter uw computer, u blijft op elke afstand alles goed zien.

Met torische lenzen kan je astigmatisme uitstekend corrigeren.

Niet alle ogen zijn precies rond. Soms hebben ze een afwijking in de vorm van een rugbybal in plaats van een voetbal. Daardoor zijn de krommingen van het oog niet gelijk en wordt het beeld niet precies op uw netvlies afgebeeld. Dit verschijnsel noemen we astigmatisme. Een dergelijke oogafwijking kunnen wij uitstekend corrigeren met cilindrische of zgn. torische lenzen. Gewone vormvaste lenzen hebben als voordeel dat ze van zichzelf al een kleine mate van astigmatisme corrigeren. In dat geval heb je dus geen speciale torische lenzen nodig.

Er is een duidelijk verschil in torische vormvaste en torische zachte lenzen.

Torische zachte lenzen hebben een verdikking (of een andere soort van stabilisatie) waardoor de lens stabiel op het oog moet blijven zitten. Echter als de torische zachte lens verdraait, dan wordt de scherpte minder. Torische vormvaste lenzen daarentegen hebben twee verschillende krommingen. Hierdoor stabiliseren ze direct op het oog en zijn ze minder afhankelijk van verdraaiing van de lens. Met torische vormvaste lenzen blijft u dus altijd scherp zien. Uit de oogmeting van onze contactlensspecialist zal blijken welk soort torische lenzen nodig zijn.